expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Crash Detection – novinka, která zachrání život


V našich blozích se často nevěnujeme technologickým novinkám ze světa IT. Dnes se nám však žádá učinit výjimku. Rozhodli jsme se podívat na novou funkci, která přináší zajímavou a pokrokovou změnu ve světě automobilů. Kalifornská technologická společnost Apple na své tradiční zářijové konferenci představila funkci Crash Detection, která má potenciál zachraňovat velké množství životů. Dostupná bude v nejnovějších zařízeních představených na zmiňovaném eventu. Využívat ji tak budou moci majitelé Apple Watch 8 (SE a Ultra) a telefonů Iphone 14 (Plus) a Iphone 14 Pro (Pro Max). Technologie v zařízeních dokáže podle Applu odhalit dopravní nehodu a v případě potřeby přivolat záchranné složky.



Co Crash Detection přináší?

Fanoušci značky Apple jistě znají funkci detekce pádu, která také dokáže zachránit život. Nové modely přinášejí bezpečnostní funkce, které na mobilech a chytrých hodinkách dosud ještě nebyly. Crash Detection a SOS volání přes satelit však zatím budou dostupné jen pro vybrané trhy, ale časem bychom se jich mohli dočkat i na Slovensku.

Apple již dříve v tomto roce představil kromě nových operačních systémů i kompletně předělaný CarPlay. Ten by měl v budoucnu přebrat kontrolu nad infotainmentem v autě a přizpůsobit jej řidičovým potřebám. Byla to první z novinek v automobilovém světě, kterou kalifornský gigant představil. Další jsme se dočkali tento týden 7. září. Byla představena nová funkce, která dokáže na nových zařízeních značky přivolat pomoc v případě dopravní nehody.

Podobný systém je dnes povinnou součástí každého nového auta. V případě potřeby se může aktivovat manuálně pouhým stisknutím tlačítka, které je k tomu určeno. Pomoc je přivolána i v případě vystřelení airbagů. Problém nastává, pokud vaše auto nedisponuje bezpečnostním tlačítkem nebo samotným systémem.

Apple do svých nových zařízení osadil hned několik nových senzorů, které zachycují vjemy zprostřed. Byl přidán nový tříosý gyroskop a dvoujádrový akcelerometr. Akcelerometr dokáže indikovat extrémní zrychlení nebo zpomalení se zátěží až do 256 g. Nový gyroskop mu asistuje tím, že dokáže zaznamenat nápadné prudké změny směru automobilu. Byl přidán i nový barometr, který v uzavřené kabině může zachytit náhlé změny tlaku způsobené vystřelením airbagů. Nakonec je součástí nových zařízení mikrofon, který dokáže rozpoznat zvuky typické při autonehodách.

Spolupráce komponent a algoritmů

K tomu, aby nová funkce fungovala správně, vytvořili na míru šitý algoritmus. Během jeho vytváření a testování byla použita data z profesionálních senzorů zaznamenávajících simulované nárazy. Kromě toho použil Apple při testování i údaje ze zařízení, která byla přímo vystavena reálným dopravním nehodám. Samotný algoritmus podle značky testovali více než jeden milion hodin. Zkoumaly přitom čelní, zadní, boční nehody a nehody, při kterých dochází k převrácení automobilu.

„Pokročilé pohybové algoritmy navržené společností Apple trénované s více než milionem hodin jízdy v reálném světě a údaji o záznamech o nehodách poskytují ještě lepší přesnost,“ vysvětluje samotná značka.

Je třeba zmínit, že mikrofon zařízení není zapnutý pravidelně. K jeho zapnutí na využití nové funkce dochází v případě připojení telefonu k autu pomocí CarPlay nebo když Bluetooth či akcelerometr zaznamenají zvýšení rychlosti auta. Apple na konferenci zvýraznil i ochranu soukromí, proto jsou data vyhodnocována přímo vaším zařízením.

Automatické přivolání pomoci

V případě, že se auto stane účastníkem dopravní nehody, telefon nebo hodinky na tento fakt upozorní svého majitele. Automaticky se na displeji spustí 10 sekundový časovač, aby bylo možné zareagovat a přerušit proces přivolání pomoci. Pokud cestující nedokáže žádným způsobem zareagovat (je v bezvědomí nebo nedosáhne na své zařízení), automaticky dochází k aktivaci krizového protokolu. Zařízení vytočí tísňovou linku a odešle data o poloze vozidla. Kromě toho jsou na událost upozorněny i všechny SOS kontakty ve vašem telefonu.

K nové funkci se už stihlo vyjádřit i několik známých automobilových inženýrů. Například Alex Knizek z Consumer Reports zhodnotil novinku takto:„„ Automatické upozornění na nehodu může zachránit životy tím, že výrazně zkrátí dobu odezvy, zejména pokud je řidič v bezvědomí nebo není schopen sám zavolat pomoc,“

Apple přišel s další funkcí, která může zachránit mnoho lidských životů, a zároveň změnit automobilový a IT svět. Jsme zvědaví, jak bude fungovat novinka reálně v praxi. Určitě chceme cesty bez nehod, ale když už k neštěstí dojde ať to zachrání co nejvíce lidských životů. A co si myslíte o Crash Detection vy? Budeme rádi když se s názorem podělíte v komentářích na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
  • + Komunikace, rychlost, vstřícnost
  • - Nic
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé vyřízení
  • + Komunikace
  • + Cena
  • - Nenašel jsem žádnou
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
+ rychlost dodávky
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku